Call Us : +91 22 23894572

Email : csa@csteel.in

CORTEN INSPIRATIONAL PROJECTS

While looking for inspiration when we were working on some designs for a range of cor-ten steel landscape items we are currently working on we came across some images we thought we would share with you.

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Looptecture F

Designed by architect Endo Shuhei at the Port of Fukura in Japan, the purpose of the building is security and controlling the floodgates located at the port, teach tourists about the dangers of the tsunami, and to use as a place of refuge in case of a tsunami warning. For these reasons, all of the spaces have a viewpoint over the harbor. The structure is also built to protect against the force of the tsunami and its back-drift as the water recedes.

The main floor is placed on a higher level than the assumed height of a tsunami and the opening on the ground level floor allows waves to pass straight through. The outside walls of the structure are curved as an efficient form to disperse stress. This form consists of 7.3 m width belt (curved wall), built in continuous arcs and crossing by 6 different circle centers. Consequently, these arcs are closing at the same point both at the start and finish
Fukura, Japan

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Designed by Singapore based Ministry of Design as a permanent show gallery and tourist information center for Chinas largest developer Vanke, the gallery has become an icon on the Dong Jiang Bay coastline. The sculptural inspiration evolved from a careful analysis of key contextual and programmatic perimeters, resulting in a triangulated floor plan as well as the 3 soaring edges that have come to define its form.

The design criteria called for 3 main spaces, including a tourist information center, show gallery and conversation lounge. Requiring their own entrances, the tourist center and show gallery are orientated to separate existing pedestrian pathways and can be operated independently. An extension of the show gallery, the lounge area is where discussions are held. The construction responds to the coastal setting and is finished in weather-sensitive corten steel panels on its exterior and timber strips on the interior walls and ceiling.
Tianjin, China ( 03/15/12 )

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Archeological Park and Museum
Designed to not only be a gateway to the campus of the University of Huelva, but also to enhance the campus image from the nearby new highway, the structure, composed on two elevated floor levels on a basement, sits on a natural promontory overlooking the city. Housing an interpretive center for local archeological finds, the building contains workshops, laboratory and public information area.

Built as a large room with hollows to the outside and ramps leading visitors through the archeological remains, the center provides views to not only the site, but surrounding landscape, city, university and marches of the Tinto river. A covered structure with opaque facade is raised appearing to float, with the remainder of the structure covered in oxidized iron, which is durable and identifies directly to the landscape and river. The center was designed by Spanish architects Cerrejon Hidalgo Arquitectos.

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Australian Center Contemporary Art
The ACCA is a multi-use building created as a sculpture to show art, with its inspiration from former warehouse and foundry structures on the site. Built of a steel frame with taut metal skin, the "shed" is covered with large insulated panels of Corten steel. Openings in the external walls are at a minimum to support the light and temperature needs of a large array of installations, providing the necessary thermal protection to house art works in the event that the mechanical equipment fails.

Completed in 2002, the project combines three organizations located in an arts district that surrounds the Malthouse Theater. Containing 4 gallery spaces off an entry foyer that contains service functions and office space. The Chunky Move contains two rehearsal studios and administrative space, and the Playbox has a large set construction facility. A large central courtyard with amphitheater and outdoor exhibition space link the complex with the existing theaters and arts district.

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Museum of the History of Lugo
Built below ground with weathered steel towers and cylinders emerging from the grass lawn covering its roof, the museum by Nieto Sobejano Arquitectos was completed in 2011. Visitors enter the building through a spiral staircase that travels down into a circular below ground courtyard. The 3 cylindrical towers provides rooms for audio-visual installations for the museum which highlights history of the historic Roman city.

The building site initially housed industrial structures and is the entry into the historic city of Lugo. The museum is divided into two large, connected areas, one for parking, one housing the visitor center, with a strong height different between the two ends of the building. The Visitor Center is organized on a single floor illuminated through large circular courtyards, which allow natural light to penetrate and permit independent, controlled use. From the main courtyard, the tallest exhibition rooms emerge, as contemporary cylindrical bastions, which projected towards the exterior.

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Steel House
Lubbock, Texas, United States
Taking some 23 years to construct and 110 tons of steel, this structure by architect and sculptor Robert Bruno began in 1973 in Ransom Canyon with a fluid and organic plan. Originally intended to be one story, Bruno kept adding on and adjusting the layout. All of the walls in the home are either welded metal, or original glass/stained glass creations. All designed to optimize light and the visual experience.

Walls were removed to increase visual vistas, stained glass added to create contrast to the rusted metal, with a subtle nod to Bruno's love of catholic iconography and visual language, as well as the old churches of Mexico. Not limited to expressions in glass and metal, Bruno also created a wooden entry table of fluid lines and delicate features. And he does it all himself, setting this home apart from a typical architectural project with other draftsmen and craftsmen contributing.

CORTEN A STEEL PLATES & COILS PRODUCTS & USES | CORTEN STEEL TUBES & PIPES | CORTEN STEEL CLADDING PANELS & FAÇADE WORK
| CORTEN STEEL SCREENS DECORATIVE ART WORK | CORTEN STEEL INSPIRATIONAL PROJECTS